10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
1,5 dkg friss élesztő
2 evőkanál krumplipehely vagy 2 főtt, áttört krumpli
3 dl tejsavó, lehet víz is
5 dkg lenmag
Feloldjuk az élesztőt a savóban. (Megteszi a víz is, de a savótól nagyon finom lesz a zsömle.) Hozzáadjuk a rozslisztet meg a búzaliszt felét, és kovásszá keverjük. (Sűrű palacsintatésztára emlékeztet.) Másnapig letakarva a konyhaasztalon hagyjuk puffadozni. (Először feldagad, majd összeesik, de ez nem baj; majd megkel, ha tésztává dagasztottuk.)
Másnap rátöltjük a többi hozzávalót, és alaposan megdagasztjuk. (Lágy tésztát kell kapnunk. Szükség esetén adunk hozzá még folyadékot.)
Kelni hagyjuk, majd bőven lisztezett felületre borítjuk. Annyi részre osztjuk, ahány zsemlét akarunk sütni belőle. Lisztes kézzel megformázzuk őket, körbe-körbe aláhúzzuk a széleket, hogy szépen kisimuljon a tetejük. Tepsire tesszük, mindegyiknek bevágjuk a tetejét, és letakarva újból megkelesztjük. Megkenjük vízzel, kis fémedényben vizet teszünk a sütő aljába, és 200 fokra melegített sütőben 25 – 30 percig sütjük.