A tésztához:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 evő kanál olaj, 12 dkg tejföl, 200 ml víz, 1 teáskanál cukor, 2 kávéskanál só,
A kenéshez:
20 dkg vaj
A tetejére:
1 db tojás, 5 dkg reszelt sajt
Képek a hajtogatáshoz:
http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/leveles-sajtos-rud/
A liszthez morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, és jól összegyúrjuk, dagasszuk. Aki nem biztos magában az élesztőt fel is futtathatja a langyos vízben, és adja hozzá a liszthez.
Meleg helyre tesszük, konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
A puha vajjal megkenjük.
Majd a képen látható módon bevagdossuk a tésztát.
A bevágott tészta sarkait sorban középre hajtogatjuk.
Majd ha ez megvan a közepeket is további sorrendben ráhajtjuk.
Az így kapott tésztakupacot 15 percig konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
Ha letelt a 15 perc ismét kinyújtjuk, itt már nem kell megkenni ismét a vajjal. Majd újra bevagdossuk és megismételjük, a tésztakupac készítést ismét behajtogatjuk a széleket az előbbi sorrendben. És ismét letakarva hagyjuk 15 percig pihenni.
Ha letelt a 15 perc ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (kb. 1,5 cm)
Felvágjuk ki, hogy szeretné.
Én kb. 2 ujjnyi széles csíkokat vágtam. Így lettek a sajtos rudak kb. 4 cm*12-13 cm hosszúak. Ebben a méretben 14 db lett nekem belőle.
Mivel megnőnek és megdagadnak szerintem ez se lesz kis méret.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és megkenjük felvert tojással.
Arra vigyázzunk, hogy a tojás csak a tetejére kerüljön, ne csurogjon le oldalt.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és hagyjuk 20 percig kelni. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/leveles-sajtos-rud/