1 kg lazac filé
1 csomag leveles tészta
2 ek morzsa
1 nagy csokor friss bazsalikom
fél dl oliva olaj
1 gerezd összezúzott fokhagyma
1 tojás
só, bors
A lazac filét megmosom, bekenem olivaolajjal, megszórom friss borssal és összevágott, friss bazsalikommal, majd egy nagy fedett tálban visszateszem a hűtőbe.
A leveles tésztát kihengergetem, jól belisztezem, ketté vágom, majd az egyik bucit kinyújtom akkorára, hogy a lazacot kényelmesen rá tudjam majd helyezni. A kinyújtott tásztát egyenletesen meghintem a kenyér morzsával, hogy a lazacból kisülő lé ne áztassa el a sütés közben.
Ezt követően ráhelyezem a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire, majd rákerűl a hal filé is. A nagyon kilógó tésztát levágom és belegyúrom a másik buciba. A lazac szélétől számítva kb. egy centi tésztát kell hagyni, hogy jól össze lehessen zárni az alsó és felső tészta takarót.
A másik bucit is kinyújtom és letakarom vele a halat. A széleket jó alaposan összenyomkodom, hogy később ne tudjanak kinyílni. A kilógó részeket megint levágom, összegyúrom, kinyújtom és dekorációs elemeket szaggatok belőle. Halacskákat, csillagot, holdat vagy amilyen forma épp a kezembe akad.
A formák egyik oldalát megkenem egy kis vízzel és rögzítem a fedő réteg tetején. Ha ezzel is megvagyok, lekenem az egész műalkotást tojással és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Nagyjából fél óra alatt készen is van.
Köretnek érdemes vagy párolt zöldséget vagy friss, zöldség salátát tálalni egy kis rízzsel. Ha időnk engedi, csinálhatunk még hozzá hollandi mártást vagy egyszerűen adhatunk mellé egy kis feta sajttal vagy parmezán sajttal besűrített fokhagymás tejfölt is.