A húsgolyókhoz
500g darált hús, marha, sertés vegyesen
1 tojás
20g apró szemű zabpehely
1 kisebb fej vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál Worcestershire szósz (elhagyható)
oregano
bors
só
olaj a sütéshez
A szószhoz
500ml natúr paradicsomlé
4 nagyobb paradicsom
(vagy ezek helyett 2x400g hámozott, kockázott paradicsom paradicsomlében)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
csipet cukor, ha a paradicsomlé savanyú lenne
A vöröshagymát finom reszelőn egy keverőtálba reszeltem (így sütés közben nem potyog ki). Beletettem a darált húst, tojást, zabpelyhet, zúzott fokhagymát, fűszereztem és alaposan összekevertem. Ha a hús nedvesebb, igényelhet több zabpelyhet, de érdemes vele csínján bánni, hogy finom szaftos legyen a gombóc.
Míg a hús pihent, elkészítettem a szószt. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon üvegesre dinszteltem, majd felöntöttem a paradicsomlével. Az egész paradicsomokat forró vízbe dobtam, lehúztam a héjukat, majd felkockázva a szószhoz adtam. Miután felforrt, lefedve, lassú tűzön sűrítettem.
A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formáztam. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítettem, a golyókat aranybarnára sütöttem és papírtörlőre tettem.
A húsgombócokat beleraktam a paradicsomba, pár percig együtt főztem őket, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és kicsit édesítettem. Al dente durum spagettivel tálaltam.