ez a mennyiség komplett salátához való
amúgy 1 tojássárgája+1 dl olaj :)
4 tojássárgája
1/2 só (több részletben, mert sok lehet! :) )
¾ tk cukor
1,5 tk mustár
3 tk citromlé
350 ml étolaj
50 ml extra szűz olívaolaj
A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk. Enélkül is sikerül ugyan, és persze kicsit furán néz ki, amikor az üveg olajat bedobom a hűtőbe, de megéri. Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény.
Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükséged. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
A tojássárgáját tedd egy tálba, add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon. Ilyenkor a tojássárgája felveszi a fűszereket, és később könnyebb lesz az olajjal elkeverni. tökéletesen.)
Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat. Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is.
A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem krémszerű.
Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele.
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/hazi-majonez-keszitese