30 dkg lencse
só, babérlevél, petrezselyemzöld
1 csomó újhagyma
6 evőkanál majonéz
6 evőkanál tejföl
mustár, citromlé
4 virsli
főtt tojás
A lencsét a főzés előtti napon átválogattam, váltott vízben többször átmostam, majd tiszta, hideg vízben áztattam egy éjszakán át.
Másnap leöblítettem, leszűrtem, és annyi vízben, amennyi bővel ellepte, főzni kezdtem.
Ízesítettem sóval és 2-3 babérlevéllel.
Lefedve, kis lángon puhára főztem, vigyázva, hogy a szemek ne essenek nagyon szét.
Amikor puhára főtt, elzártam alatta a lángot, és hűlni hagytam a levében.
Közben elkészítettem az öntetet: a majonézt összekevertem a tejföllel, ízesítettem kiskanálnyi mustárral, néhány csepp citromlével és aprított petrezselyemzölddel.
Az újhagymát megtisztítottam, apróra vágtam, a virslit felkarikáztam.
Végül a lencsét hideg vízzel leöblítettem, leszűrtem, és a hagymakockákkal és virslikarikákkal együtt a mártásba forgattam.
Néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek, majd petrezselyemlevélkével és főtt fürjtojással díszítve tálaltam.