Mákkal szórt csavart kalács

Hozzávalók:


Hozzávalók 6 kalácshoz
30 dkg liszt + amennyit még felvesz a dagasztásnál
2 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
1 dl langyos tej
1 dl natúr joghurt
70 ml olaj
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
1 nagyobb tojás
1 evőkanál darálatlan mák

Elkészítés:


A langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és jól elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk. A tojást felverjük, keveset félreteszünk a tészta kenéséhez, a többit a liszthez adjuk, és bedagasztjuk a tésztát. (Szükség esetén adjunk hozzá még lisztet.)

Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből 35 cm hosszú csíkot sodrunk. Félbehajtjuk és megcsavarjuk a csíkokat, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 20 percig kelesztjük. A félretett felvert tojással megkenjük a tésztát, megszórjuk a mákkal, és 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.