Mákvirágkalács

Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 dl langyos tej
3 e.k. cukor
4 dkg élesztő
1 m.k. só
2 e.k. étolaj

Töltelék:
8-10 e.k. darált mák
8-10 e.k. porcukor
8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:


A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kisodorjuk téglalap alakúra, de úgy hogy az alsó és felső oldala sokkal hosszabb legyen, mint a két oldalsó. Megkenjük olvasztott vajjal, majd rászórjuk a mák és a porcukor keverékét. Feltekerjük a tésztát, majd koszorú alakra formázzuk. Ollóval körbe bevagdossuk egy jó ujjnyira és kicsit kifordítjuk a tésztát. Akinek jobban tetszik erősebben kifordíthatja, de ez már inkább ízlés dolga kinek, hogy tetszik. Felvert tojással lekenjük a tetejét és kelni hagyjuk 15-20 percig. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.