50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg puha vaj vagy 1 nagy evőkanál zsír
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
15 dkg mazsola
a kalács kenéséhez:
1 tojás
a szóráshoz:
porcukor
A langyos tejhez keverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, az élesztős tejet, a vajat, a tojás sárgáját, és könnyű tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen 40-50 perc alatt, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk mazsolával, feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk, és 20 percig kelesztjük, majd megkenjük felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan, szeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.