10 db 720 ml meggybefőtthöz:
5 kg szép, nagy szemű meggy
kristálycukor
csapvíz
nátrium benzoát (opcionális)
Az első lépés - lévén befőzésről van szó - az üvegek és a fedelek (lapkák) forró vizes, mosogatószerrel történő elmosása- Ezt követően öblítsük át alaposan őket, és hagyjuk maguktól megszáradni. Nagyon fontos, hogy ne törölgessük el őket, hiszen akkor nem kívánatos kórokozókat juttathatnánk az üvegekbe. Amíg száradnak, kezdjük el megtisztítani a meggyet. Szárazzuk le, majd alaposan mossuk meg. Aki akarja, magozza ki, mi maggal együtt tettük el. Amint ezzel megvagyunk, tegyünk oda egy lábasba vizet forrni. Amíg a víz felforr, kezdjük el az üvegeket megtölteni a meggyel. Minden üveget rakjunk nyakig úgy, hogy menet közben néha kocogtassuk óvatosan az asztalhoz, hogy minél több férjen bele. Nekünk átlagosan 49-52 dkg meggy (magozatlanul) fért az üvegekbe (ellentétben a boltban kapható meggybefőttekkel, amelyeknek a lével együtt is csak 35 dkg a töltő tömegük). Ha megvagyunk vele, akkor jöhet a cukrozás. Minden üvegbe tegyünk három evőkanál kristálycukrot.
Mire ezzel végzünk, bizonyára felforrt a víz is. Egy teljesen tiszta merőkanállal kezdjük el szedni a forró lét az üvegekbe, majd lazán tegyük rájuk a lapkákat. Még ne zárjuk le. Vegyünk egy lábast, amibe belefér több üveg is, majd az aljára terítsünk le egy konyharuhát. Tegyünk annyi üveget a lábasba, amennyi belefér, majd körülötte is töltsük fel forró vízzel. Tegyük oda melegíteni, és amikor már az üvegekben is gyöngyözik a lé, akkor szorosan zárjuk rá a tetőt, vegyük ki a léből, és tegyük egy napra takarók közé dunsztolódni. Ezt a folyamatot végezzük el a többi üveggel is. Másnap a dunsztból kivéve mehetnek a kamrapolcra.
Megjegyzés az opcionális nátrium benzoáthoz: Akinek nincs lehetősége/helye/ideje a dunsztolással járó macerákhoz, és nem ódzkodik a tartósítószerektől, az kihagyhatja a dunsztolást (itt kérek meg mindenkit előre, hogy hagyjuk a "ha tartósító nélküli recept, akkor mit keres benne ez a rész" című megjegyzéseket. A recept alapvetően tartósítószermentes, csak megemlítjük, hogy azzal is el lehet készíteni). Ők a forró vizes lábasból való kivétel után tegyenek egy késhegynyi nátrium benzoátot az üvegekbe, majd jól zárják rá a tetőt.