Meggybefőtt télire

Hozzávalók:


1 kg meggy (pl Pándi meggy)
30 dkg cukor
1 kávéskanál tartósító (Na-benzoát, szalicil)
fél dl rum - opcionális

Elkészítés:


A meggyet megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, majd jól elkeverjük. A rumot opcionálisan írtam, aki rumos meggyet szeretne, öntse hozzá azt is. 2-3 napig hűvös helyen (kamra, hűtő) tároljuk, és naponta párszor (2-3) megkeverjük. Ez idő alatt szépen kiengedi a levét a meggy. A kész befőttünket tiszta üvegekbe töltjük. Dunsztolni nem kell, mehet a polcra.
Ha biztosra szeretnénk menni, akkor üvegbe töltés előtt tegyünk egy kávéskanál tartósítót közvetlenül a meggyes léhez.
De ennél is jobb megoldás: olvastam valahol (én még nem próbáltam, de működik!), hogy a tartósítót nem kell a gyümölcshöz keverni, hanem 2 réteg celofán közé, vagy egy réteg celofán és a csavaros tető közé szórni.