45 dkg zsenge zöldborsó
3 szál újhagyma
8-10 friss mentalevél
6 dl alaplé
só, frissen őrölt bors
2 dkg vaj
2 dkg liszt
1 dl tejszín
A levesbetéthez
pár szelet kenyér vagy pár szem főtt zöldborsó
A díszítéshez
kevés tejszín
néhány mentalevél
Fölkarikázzuk az újhagymát. A zöldborsóval és a mentalevelekkel együtt fazékba tesszük, felöntjük a húslevessel, és felforraljuk. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a borsó. Félretesszük kicsit hűlni, majd botmixerrel krémesre pürésítjük, és szűrőn áttörjük.
Kis lángon megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, halványbarnára pirítjuk. (Vigyázzunk, meg ne égjen!) Csomómentesre keverjük kevés hideg vízzel, majd apránként hozzámerjük a levest, és kis lángon ismét fölforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Míg a leves fő, a sütőben szárazon, olaj nélkül megpirítjuk az apró kockára vágott kenyeret. A melegen tálalt levest díszíthetjük tányéronként 1-1 kanál tejszínnel, néhány mentalevéllel. A kenyérkockát külön tálkában kínáljuk hozzá.
Tipp: mirelit borsóból is készíthetjük a levest. Ameddig kapható medvehagyma, azzal is helyettesíthetjük az újhagymát. Ebben az esetben 6-8 levélre lesz szükségünk. Ha könnyebb fogást szeretnénk, akkor a tejszínt bátran cseréljük joghurtra. Húsimádók részére apró csíkokra vágott, pirított pármai sonkával gazdagíthatjuk.