kb 100db-hoz):
-7 tojás
-45 dkg cukor
-7 evőkanál méz
-1 kávés kanál (kk) fahéj
-fél kk. szegfűszeg (őrölt)
-1 kk. szódabikarbóna
-80 dkg liszt
Hab-mázhoz:
-4 tojásfehérje (a 7 tojasból)
-12 púpozott evőkanál cukor
4 tojásnak szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját, a fehérjét félre tesszük.
A tojássárgákhoz (4) hozzáadjuk a marad 3 egész tojást és a cukrot majd jól elkeverjük (ezt robotgéppel).
A mézet egy kisebb edénybe tesszük és felforraljuk. De vigyázni kell mert könnyen kiszalad!
Forrón adjuk hozzá a tojásos masszához és rögtön keverjük el. (Ezt már lehet fakanállal)
A szegfűszeget, fahéjat és a szódabikarbónát is adjuk hozzá, keverjük el, majd szitáljuk közé a lisztet.
Gyúrjuk össze a tálban (nem kell kivenni- puha mézeskalács állagot kapunk amit sodorni nem lehet)
Lehet hogy nem veszi fel a tészta az összes lisztet, de az is lehet hogy pótolni kell. Ez a tojások nagyságától függ!
Két tepsit kenjünk ki zsírral vagy margarinnal, majd lisztezzük.
A kezünkel formázzunk kisebb diónyi gömböket. (A kezünket közben lisztezzük)
Sorakoztassuk a tepsibe kb 2 cm távolságra egymástól.
Előre melegített 180°C-os sütőben süssük szép világosra.
Próbaképp emeljünk meg egy puszedlit és ha már az alja is megsült akkor jó (kicsit kopogjon).
Mire kisül az első adag addigra legyen kész a hab.
A habhoz a 4 tojásfehérjét verjük keményre és apránként (5-6 adagban) adjuk hozzá a cukrot.
Addig verjük míg nagyon kemény nem lesz.
Egy kisebb tálba tegyünk ki a habból 4-6 kanállal és a még meleg puszedliket 6-8asával fogassuk meg a habban egy villa segítségével.
Tegyük tálcára a habos puszedliket és hagyjuk megszáradni.
Egy dobozban lezárva sokáig megmarad.
A recept szerint a száradás 24 óra, de az enyémeknek kellett a 3-4 nap hogy nem maradjanak ragacsosak.