Mézeskalács (fagyasztható tészta)

Hozzávalók:


30 dkg margarin vagy 25 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
25 dkg méz
2 kávéskanál őrölt gyömbér
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 kávéskanál őrölt narancshéj
2 kávéskanál fahéj
1 kg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
a kenéshez: tojássárgája

Elkészítés:


Nagy, mély lábasba mérjük a mézet és a vajat/margarint, hozzáadjuk a fűszereket és
addig melegítjük, amíg a margarin (vaj) fel nem oldódik a mézben. Kissé visszahűtjük, majd hozzáadjuk a liszt és a szódabikarbóna felét, elkeverjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A liszt és a szódabikarbóna másik felét
gyúródeszkára tesszük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a cukros tojást
és a már elkészült masszát, majd az egészet összegyúrjuk.
Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben, sütőpapíron vagy szilikonlapon, a felvert tojássárgájával vékonyan megkenve 8-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe már aranybarna, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Kihűlés után díszíthetjük írókával, olvasztott csokoládéval, tetszés szerint.

Ha a tésztát kinyújtjuk, különböző figurákat szaggatunk belőle, és ezeket kisütjük, akkor hagyományos, azonnal puha mézeskalácsot kapunk. Ez fémdobozban sokáig eláll. A tésztát előre elkészítve, és kisebb adagokban nejlonba csomagolva a fagyasztóban is tárolhatjuk. Felhasználás előtt saját csomagolásában szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, utána tudunk vele dolgozni.