Mézeskalács formában sütve

Hozzávalók:


250 g liszt
250 g méz
100 g porcukor
2 tojás
1 dl tej
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt ánizs vagy édeskömény mag
1 tk. őrölt szerecsendió (kb. 1/3 dió)
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. gyömbérpor
1 tk. őrölt szegfűbors

Elkészítés:


Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy süteményformát (gyümölcskenyér formát).
A mézet egy kisebb lábasban tűz fölött, vagy egy tálkában mikróban langyosítsd meg. Nem kell, hogy forró legyen, csak annyira langyosodjon meg, hogy folyjon. Szintén langyosítsd meg a tejet is.
Egy tálban keverd össze a száraz anyagokat: a lisztet, a porcukrot, a sütőport és vaníliás cukrot illetve a fűszereket. Csodálatos, színes lisztkeveréket kapsz!
Öntsd hozzá a mézet és keverd el. Utána jöhet a tej, majd a lazán felvert tojások. Keverd el az egészet, amíg egy kissé folyós, homogén masszát nem kapsz.
Öntsd a keveréket a kivajazott és kilisztezett formába. Ez a mennyiség a legelterjedtebb, 30×11 cm-es (felső méret), 7 cm magas gyümölcskenyér formához elegendő. Ha más méreted van, akkor arra figyelj, hogy a tészta kb. a forma 2/3-áig érjen sütés előtt.
Tedd be a sütőbe, dőlj hátra, és élvezd az illatokat. Egy óra alatt elkészül, de azért mielőtt kivennéd ellenőrizd egy tűvel vagy villával, hogy nem folyik-e a közepe.
Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni a formában, ez legalább 2 óra. Utána vérmérséklettől függően azonnal szeletelheted és fogyaszthatod (tökéletes lesz), vagy várhatsz vele egy napot, amíg megszívja magát a levegő páratartalmával.
Magában is kiváló, de valamilyen édes szósszal – pl. karamell, csokoládé – megbolondítva egészen különleges csemege.