Moscauer

Hozzávalók:


30 db
10 ek tejszín
10 dkg vaj
3 ek cukor
2 ek liszt
1 narancs héja (cukrozott)
1 marék dió
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:


A tejszínt, vajat és a cukrot lábasba tesszük és forrásig melegítjük. Amikor forr levesszük a tűzről és hozzákeverjük a lisztet, diót és narancshéjat, majd lehűtjük.

Cukrozott narancshéj házilag.
Hámozzuk meg nagyon vékonyan a narancsot, a fehér részére nincs szükség. Nekem van egy ezer éves zöldséghámozóm, ami 1-2 mm vékonyan hámoz, én azzal szoktam. Tegyük egy tál hideg vízbe a héjakat és áztassuk 1 órát. Majd cseréljük le a vizet és forraljuk fel, majd ezt is cseréljük le és újra forraljuk, de ekkor már tegyünk a vízhez u.a. cukrot és így főzzük, legalább fél órát, majd szűrjük le a héjat és szárítsuk meg. A Moscauer-hez aprítsuk pár milliméteres darabokra.

Dió.
A diót pucoljuk meg és egy mozsárban aprítsuk kicsit durvára, ne daráljuk, akkor jó, ha maradnak pici darabok benne.

A masszánk akkor jó, ha lassan szétterül. (ha hígnak találjuk, kevéske liszttel még sűríthetjük ) Lehet nyomózsákba tölteni és úgy diónyi darabokat nyomni a sütőpapírra, de én csak kanállal halmoztam és egy villával ellapogattam a tetejüket. Szerintem nem kell szabályos köröket készíteni.
180 fokos sütőben 12 perc alatt sütöttem készre. Akkor jó, amikor a szélei barnulni kezdenek.
Melegen puha, de szépen megkeményedik és ropogóssá válik, ha kihűl.
Csokoládét olvasszunk fel és a kihűlt sütik egyik oldalát mártsuk bele. Én szilikonlapáttal kentem be. Tegyük vissza a sütőpapírra és hagyjuk teljesen megdermedni a csokoládét.
Dobozban eltartható napokig. Ajándéknak is érdemes elkészíteni, hiszen mindenki örül egy ilyen finomságnak :)

Trükkök, tippek, praktikák:


https://csaak.blogspot.hu/2012/11/moscauer-moskauer-moszkvai-suti.html