Mustáros burgonyakrémleves gombával

Hozzávalók:


- 30 dkg burgonya
- 30 dkg gomba
- 2 evőkanál vaj
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 8 dl alaplé vagy víz
- fél teáskanál mustár
- 6 dkg füstölt szalonna
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- só, bors

Elkészítés:


Egy lábasban felforrósítunk két evőkanál vajat és megpároljuk rajta a finomra vágott hagymát. A megtisztított, felkockázott burgonyát, fehér- és sárgarépát hozzáadjuk a hagymához, felöntjük a vízzel vagy alaplével, puhára főzzük benne a zöldségeket.
Ezután levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel pürésítjük, mustárral, sóval és borssal ízesítjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott gombát, sóval, borssal fűszerezzük, zsírjára sütjük.
A levest újra megmelegítjük, tányérokba merjük, tetejét a gombával és felaprított petrezselyemmel díszítjük.
Én egy picit szoktam gyorsítani a folyamaton azzal, hogy nem hűtöm ki a levest, hanem még melegen adom hozzá a tejszínt, nem veszem le a tűzről.