Nagy briós

Hozzávalók:


2 db nagy brióshoz:

70 ml langyos tej
15 g friss élesztő
500 g liszt
10 g só
6 db tojás
350 g puha vaj
30 g kristálycukor
tojásmáz (1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel)

Elkészítés:


Az tejet egy pici cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

A robotgép táljába beleönteni a lisztet, a sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverni. Ezután spatulával lekaparni a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverni.

Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverni. Ezután egy kis adagot hozzáadni a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítani a robotgépet, és apránként hozzáadni a többi cukros-vajat is.
Amikor már az összes cukros-vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítani a robotgépet, és kb. 10 percig továbbkeverni a tésztát, hogy egy sima állagot kapjon.

A dagasztás befejezése után a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára keleszteni.

A kelesztés befejezése után a tésztát a kézzel 2-3-szor visszaütögetni, majd kicsit átgyúrni.
Ezután a tálat folpack fóliával lefedni, majd több órára a hűtőbe tenni pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát)

Egy briós elkészítéséhez 600 g tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.

A tésztát szétosztani egy 400 g-os, és egy 200 g-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázni, majd a briósforma aljára helyezni. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrni, és egy mélyedést csinálni.(lyukat)

A kisebbik darab tésztából labdát formázni, majd oválisra formázni.
Ezután két ujjunkat belisztezni, majd gyengéden lenyomni az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe, úgy hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.

A tészta minden kilátszó részét lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára keleszteni.
Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenni a tojásos-tejes keverékkel, majd egy hideg vízbe mártott ollóval, 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejteni a tésztán. Ezután rögtön a sütőbe tenni.

A sütőt előmelegíteni 200 fokosra, majd behelyezni a brióst és 15 percig sütni. Ezután a hőmérsékletet levenni 170 fokra és 30 percig továbbsütni. ( Én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem. A sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen.)
Amikor a briós készre sült, a sütőből kivenni és pár percig a formában hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst, éles késsel ízlés szerint felszeletelni, majd vajjal és lekvárral kínálni.