Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
1,5 dl étolaj
20 dkg barnacukor (por)
2 cs vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 cs sütőpor
1 narancs reszelt héja és leve
1 mk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió (el is hagyható)
csipet só
3 db tojás (nagy)
20 dkg reszelt sárgarépa
Narancskrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és leve
Marcipán díszítés hozzávalói:
20 dkg marcipán a tetejére
20 dkg marcipán + zöld ételszínező
10 dkg marcipán + sárga ételszínező
10 dkg marcipán + piros ételszínező
A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fűszerekkel, és reszeljük hozzá a narancshéjat.
A barnacukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a narancslevet is.
Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a reszelt sárgarépát, majd keverjük még pár percig.
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Krém
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt narancshéjat és narancslevet, majd keverjük jó simára a krémet.
A tejesen kihűlt tortát egy éles késsel vízszintesen vágjuk ketté, majd kenjük meg az alsó tortalapot a narancskrémnek több mint a felével.
Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd a tetejét vékony kenjük meg krémmel. A maradék krémmel pedig vonjuk be körbe a tortát.
Marcipán dísz
Egy sütőpapírt (v. szilikonos lapot) alaposan szórjunk meg porcukorral, majd 20 dkg marcipánt nyújtsunk ki torta méretűre.
Ezután helyezzük a torta tetejére, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.
20 dkg marcipánt gyúrjunk össze ízlés szerint zöld színű ételfestékkel, majd tegyük be kb. fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (hidegen könnyebben tudjuk majd kinyomni a fokhagymapréssel)
Ezután fokhagymaprés segítségével nyomjuk a tortán lévő marcipánréteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje.
10-10 dkg marcipánt színezzünk pirosra és sárgára, majd formázzunk kisebb tojásokat, és szintén helyezzük a tortára. Végül szórjuk meg apró, színes cukorvirágokkal.
Az elkészült tortát helyezzük pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2017/04/narancskremes-marcipanos-repatorta.html