Norvég almatorta

Hozzávalók:


A tortához

125 g kristálycukor
125 g vaj
125 g búzaliszt (BL55)
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 teáskanál sütőpor
citrom reszelt héja
2 db alma

A tetejére szóráshoz
12 g kristálycukor
2 g fahéj (őrölt)

Elkészítés:


A tésztához a vajat keverjük ki habosra a cukrokkal, citromhéjjal, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet.
egy 18 cm, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Nekem csak 24-es van, tökéletes lett így is.

Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, magházukat kivájjuk és a negyedeket szép kis szeletekre vágjuk -nem baj, ha vastagabb, ennél a tortánál belefér. Majd a szeleteket függőlegesen, talpukra állítva, legyezőszerűen szépen egymás mellé beleszúrjuk a tésztába, körkörösen.

Tetejét megszórjuk a kristálycukor és fahéj keverékével.

Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben sütjük 30-45 perc között, attól függ, kinek, milyen magas a tésztája. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta.