Nosztalgia sós perec

Hozzávalók:


4 adag

50 dkg finomliszt (BL 55)
12.5 dkg margarin (olvasztott)
1 kávéskanál só
2.5 dkg friss élesztő
0.5 teáskanál cukor
2.5 dl víz

Sós kulimászhoz (tetejére)
1 kanás só
3 kanál liszt
víz

Elkészítés:


Felfutott a cukros vízben is, pedig ezidáig csak tejben futtattam. Minden hozzávalót a ropotgépbe tettem, tésztává gyúrtam, majd meleg helyen egy órát kelesztettem a tésztát. Nagyon szépen a duplájára dagadt.
Én speciel 4 részre osztottam a tésztát. Most jön a lényeg. A tésztákat egyesével kb. 1 cm széles rudakra sodorjuk. Nem egy könnyű művelet, legjobb a közepétől kifelé menve a kezünkkel sodorni. Vigyázat, hosszabb lesz, mint egy gyúródeszka! Csak így jó, különben nagyon vastag lesz a perec, mivel sütéskor a duplájára dagad! Az az igazi óriási perec lesz. Mint látjátok, szív alakúra formáztam, de ti csináljátok a hagyományos perec formát! Vigyázat, egy tepsire, egy perec fér rá csak!
Előmelegített 200 fokos, légkeveréses sütőben kell sütni, sütőpapírral bélelt tepsiben. Sütési idő 15 perc. Az idő felénél pedig a perecekre csurgatjuk a sós egyveleget

Sokan írták, hogy volt, aki szezámmaggal, sajttal szórta meg. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy a perec sóssága nem a tésztában van, hanem, amit rálocsoltunk! Ha magosan készítjük, a tésztát jobban kell sózni valószínűleg.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://edesotven.blogspot.hu/2017/05/nosztalgia-perec.html