Orgonaszörp

Hozzávalók:


50 dkg cukor
5 dl szár nélküli orgonavirág (5-6 fürt)
1 l víz
1 citrom

Elkészítés:


Az orgonáról ollóval levágjuk a virágokat, a zöld részeket teljesen eltávolítjuk. Csak a lila szirmokat használjuk fel a szörphöz.
A cukrot a vízbe szórjuk, és kis lángon, éppen csak gyöngyözve 15-20 percig főzzük. Beleszórjuk az orgonát, és további 3-4 percig forraljuk. (A főzet először zöldes, sárgás színű, csak később válik orgonalilává. A végső szín a virág eredeti színétől is függ.) Levesszük a tűzről, belefacsarjuk a citrom levét, és 10-15 percig állni hagyjuk. Ezután üvegekbe szűrjük, teljesen kihűtjük, és hűtőben tároljuk.
Vízzel hígítva fogyasztjuk.

Tipp: az átszűrt szörphöz lekvárzselésítőt adva, a folyadékot újraforralva orgonazselét készíthetünk.