Ostoros kalács

Hozzávalók:


Tésztához:
4 dl tej, 5 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 70 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 3 tojás sárgája, csipet só
Krémhez:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó
Tetejére:
1 db tojás sárgája

Elkészítés:


1 dl langyos tejben morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy csipet cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot,a tojások sárgáját, az olajat, csipet sót, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
Jól összegyúrjuk, és lágy tésztává dagasszuk.
1 órán át konyharuhával lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
Egy tálban habosra keverjük a vajat, a cukrot és a kakaót.
A tésztákat hosszúkásra, téglalap alakúra nyújtjuk,
és megkenjük a kakaós krémmel elosztva azt 6 részre.
Majd két szélét picit visszahajtjuk, és hosszában felsodorjuk. Így teszünk mind a 6 tésztával.
Egymás mellé teszünk 3-3 tekercset és összefonjuk őket.
Sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe helyezzük, de úgy, hogy a két kalács közé is sütőpapír kerüljön, így nem sülnek össze, majd fél órát letakarva pihentetjük. (30*23 cm-es az tepsi amibe tettem)
Ha letelt a fél óra megkenjük 1 tojás sárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Figyeljünk rá, mert a teteje gyorsabban sül neki, így 10-15 perc múlva tegyünk rá alufóliát, hogy meg ne égjen, mert a közepének viszont kell az a 40 perc.
Ha kivettük a sütőből várjunk, vele 10 percet mielőtt a tepsiből kivennénk.

Képekkel:
Olvass tovább: http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/ostoros-kalacs/