Panettone

Hozzávalók:


2 dl tej
5 tojás sárgája
10-12 dkg cukor (ennek kb. harmada házi vaníliás cukor)
csipet só
egy kisebb citrom (vagy egy fél nagyobb) reszelt héja
50 dkg liszt
2,5-3 dkg élesztő
15 dkg olvasztott vaj
20-25 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs keverék (most mazsola, aszalt meggy, cukrozott mangó, kandírozott narancs- és citromhéj).

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütő üstjébe mérem és azzal kezdem dagasztani. Amikor összeáll a tészta, az olvasztott vajat is hozzácsorgatom apránként, és hagyom alaposan kidolgozni a tésztát, ezután duplájára kelesztem. (A gép tészta programja nekem erre nem szokott elég lenni, a nehéz vajas tészta hosszabb idő alatt kel meg.)



A megkelt tésztát deszkára borítom, majd összegyúrom az előzetesen összeállított kandírozott és szárított gyümölcsökkel. Ha egyben hagyom, akkor egy sütőpapírral bélelt kisebb fazékban szoktam sütni, most 5 darabba osztva került a kisebb papír formákba. Bárhogyan is darabolom, először letakarva, hűvös helyen hagyom duplájára kelni a tésztát, majd a tetejét kereszt alakban bemetszem és 210 °C-ra előmelegített sütőbe csúsztatom. Mérettől függően 5-10 percig sütöm ezen a hőmérsékleten, majd a hőfokot mérsékelem 170 °C-ra és készre sütöm (ezek most összesen úgy 35 percet töltöttek a sütőben). Mivel én nem szeretem, ha nagyon barnára sül a tészta teteje, amikor pirulni kezd, le szoktam takarni sütőpapírral és így a sütés végére éppen kellemes lesz a színe, de ez opcionális.

(Olyan 8-9 centi magas lehet ez a papírforma. A harmadáig töltöttem (a nagy edényem is akkora, hogy kb. egyharmadig lesz az egész tésztamennyiséggel), mert csak duplájára kelesztés után kerül sütőbe és akkor még nő - átlag háromszorosa lesz, mire elkészül.)