18 cm-es formához
A tésztához
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1/2 kávéskanál só
9 dkg cukor
2 tojás
2 tojássárgája
15 dkg puha vaj
10 dkg cukrozott citrushéj
5 dkg mazsola
A tetejére
olvasztott vaj
Pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben. A citrushéj és a mazsola kivételével tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáadjuk az élesztőt, és megdagasztjuk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Sütőpapírból két 57 x 18 cm-es téglalapot vágunk ki. A lapokat egymásra illesztjük, hengert formázunk belőlük, a végeiket összetűzzük, és a tortaformába állítjuk, megnövelve ezzel a tortaforma magasságát.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kézzel szétlapítjuk a megkelt tésztát. Belegyúrjuk a citrushéjat meg a mazsolát. Szabályos gombócot alakítunk ki belőle, és a sütőformába helyezzük. 1,5-2 órán át kelesztjük, amíg a magassága kis híján el nem eléri a sütőpapír felső szélét.
180 fokra melegítjük a sütőt, és üres tepsit vagy sütőlapot teszünk az aljába, hogy a hosszú sütés közben ne égjen meg a kalács alsó része. Éles késsel kereszt alakban bemetsszük a tészta tetejét, és megkenjük olvasztott vajjal. Bő egy óra alatt megsütjük.
Tipp: Citrushéj helyett aszalt gyümölcsöket is rakhatunk a süteménybe.