Paradicsom
(2 kgból lesz kb. fél bébiételes üvegnyi)
A megmosott, szeletekre (koktél paradicsomok esetében félbe) vágott, megsózott paradicsomokat napon, aszalóban vagy 60 °C hőmérsékletű sütőben is kiszáríthatod. Ha sütőben készül, célszerű sóágyra fektetni (ez is nedvességet von el, és nem ragad a tepsi aljához)Darálás előtt a sót lesöpörjük a paradicsomról. Darálás után még egyszer visszateszem a sütőbe egy negyedórára hőlégkeverésen, hogy teljesen száraz legyen.
A teljesen kiszárított paradicsomot daráld porrá.
Ha megszoktad hámozni a paradicsomot mikor levet tartósítasz akkor ne dobd ki a héját! Abból is készülhet paradicsompor!
Szórhatod:
levesekbe, pörköltbe,salátaöntetekbe, szószokba, rántottára, hamburgerbe, grillezett sajtra ...
Paradicsompüréhez a víz és a por keverési aránya 2:1
Paradicsomszószhoz a víz és a por keverési aránya 4:1
Vagy összekeverheted fokhagymaporral, finomra morzsolt fűszerekkel (kakukkfű, oregano, bazsalikom...) és kész is a saját fűszerkeveréked.