Paradiós-aszalt áfonyás-mandulás cantuccini

Hozzávalók:


250 g liszt
125 g cukor
75 g olvasztott vaj
2 kis tojás
egy citrom reszelt héja
2 g sütőpor
kb 100 g paradió, mandula, aszalt áfonya, fehér csokikocka vegyesen
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


Egy nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojásokat.
Kis adagonként adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd a legvégén a magvakat.
Az egészet addig gyúrjuk(kb 3-4 perc), amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk.
Két részre osztjuk, és két hosszú rudat formázunk belőlük.
Az így kapott rudakat egymás mellé helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tetejüket megkenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a tészta teteje.
Ekkor kivesszük , pár percet várunk, hogy hűljön, majd a rudakat egyenként átlósan vágva kb 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd a szeleteket egymás mellé fektetve visszahelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe és még kb. 10-15 percig 180 fokon szárítjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Van, aki szárazon szereti, van, aki kicsit puhábban. Hogy mennyire száraz, az attól függ, hogy a sütés végén mennyire engedjük eltávozni belőle a gőzt.
Ha puhára szeretnénk, egyszerűen kivesszük a sütőből, és felvágjuk.
Ha keményre szeretnénk, megfordítjuk a rudakat, és 5 percre visszatesszük a már lezárt de még forró sütőbe, így a maradék nedvesség is elslisszol belőle. Csak ezután szeleteljük fel.
Ha esetleg szeleteléskor kiderül, hogy a belseje nem sült át teljesen, nyugodtan visszatehetjük még 5 percre sülni szeletben is.