36 db kosárka formához
(eredetileg ovális alakú formákban sütik,
nekünk ilyen sajna nincs,
így maradt a kosárka forma :)
Omlós tészta (Pasta frolla)
50 dkg liszt
25 dkg margarin/zsír(szobahő)
25 dkg kristály cukor
5 tojás sárgája
1 tk sütőpor
csipet só
Citromos krém( Pasta Cream)
7,5 dl tej
2 citrom reszelt héja
8 tojás sárgája
16 dkg cukor
5 dkg kukorica keményítő
2,5 dkg liszt
-Formák kenéséhez olvasztott vaj ...
Tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk
és becsomagolva hűtőbe tesszük.
Krémhez a tejet, benne a citrom héjával felforraljuk
és a lángot elzárva lefedve pár percig pihentetjük.
Cukrot a tojások sárgájával kikeverjük és
a liszttel elkevert keményítőt hozzá adagoljuk,
majd csomómentesre keverjük és újból bekapcsoljuk
a lángot a tej alatt, tojásos masszát bele csorgatva
sűrű illatos krémet főzünk. Frissen tartó fóliával
letakarva közvetlen a felületét kihűtjük a krémet.
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, formákat ecset
segítségével olvasztott vajjal kikenjük ...
Tésztát 2 részre vágjuk. Az egyik fél tésztából
3-4mm vastag diónyi mennyiségeket nyomkodunk a
formákba, úgy, hogy egészen a pereméig felérjen.
Közepükbe kávéskanálnyi mennyiségű krémet halmozunk.
Enyhén lisztezett felületen a tészta másik felét
kinyújtjuk és a formánk felső peremének megfelelő
átmérőjű köröket szúrunk ki, ezzel fedjük a
töltött kosárkák tetejét és tenyerünkkel enyhén
rányomunk a peremnél, hogy tökéletesen szigetelve
legyen a töltelék. Minden süteménnyel így
járunk el ... a tészta eléggé ragacsos,
de a lehető legkevesebb lisztet használjunk,
mert megváltozik a tésztánk porhanyós-omlós állaga! :(
http://vargaani.blogspot.hu/2013/12/pasticiotti.html