Pihe-puha foszlós kalács

Hozzávalók:


3 dl tej
5-6 evőkanál cukor
5 dkg vaj, fél teáskanál só
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
Tetejére
1 tojás+1kk tej összekeverve
szeletelt mandula(elhagyható)a tetejére szórva

Elkészítés:


A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk-kelesztjük 1,5 óra alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. A 3 darabból 1-1 rudat sodrunk, és a három rudat összefonjuk. A megfont kalácstésztát kiolajozott vagy vajazott formába tesszük, letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk legalább 30- 60 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és ha már forró, betesszük a tejes-tojással megkent mandulával szórt tésztát, és 30 perc alatt készre sütjük. A sütőforma mellé helyezzünk egy kis edényben vizet, ettől jobb lesz a kalács állaga.
Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd tiszta konyharuhába csavarva, a konyhaszekrényben tároljuk.