Tésztához:
3 dl tej
1 kk. cukor
2,5 dkg élesztő
6 ek. napraforgóolaj
kb. 3 bögre finomliszt (1 bögre = kb. 3 dl)
kevés só
Pizzaszószhoz:
1 nagy doboz paradicsompüré (14 dkg) vagy 40 dkg hámozott friss (vagy konzerv) paradicsom
só, pici kristálycukor
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 közepes fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva, de jobb reszelve
oregano, bazsalikom
1 dl tejet felmelegítünk, beleteszünk 1 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet, olajat, sót egy tálba tesszük, megmelegítjük a maradék tejet is, és hozzáadjuk az előzőekhez, majd a felfuttatott élesztőt is. Összegyúrjuk, és azonnal nyújthatjuk is, nem kell a tésztát keleszteni.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát (a teflont nem kell), belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, az elkészített pizzaszósszal, és a kívánság szerinti feltétekkel megpakoljuk. Végül nem sajnáljuk róla a reszelt sajtot. A feltéttől függően 20-30 percig sütjük.
Ez a mennyiség 1 nagy (gáz)tepsihez, vagy 2 db 24-26 cm átmérőjű pizzához elegendő.
Pizzaszósz elkészítése:
Ha egész paradicsomokat használunk, akkor pürésítjük, majd összekeverjük a hozzávalókat.