50 dkg finomliszt
1,5 tk. só
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
1 fej hagyma
kb. 5 dkg bacon
kolbász
sonka
sajt
kaliforniai paprika
feta
és bármi, ami eszünkbe jut.
Kimérem a tészta hozzávalóit. Egy igen egyszerű kelttésztát dagasztottam. A zsiradékot szándékosan hagytam ki, a töltelékből elég kerül majd a tésztába. A bedagasztott tésztát harminc percig kelesztettem.
Míg a gép dolgozott, a tölteléknek előkészítésének láttam neki. A hagymát vékony félkarikára vágtam, a bacont apróra szeltem. Mindkettőt egy serpenyőbe szórtam és megsütöttem. A szalonna kiadta a zsírját, ropogós lett, amin a hagyma aranyszínűre sült. Félretettem hűlni.
A többi tölteléket nem is mértem. Kb. 5-7 dkg sajtot, kolbászt és a kaliforniai paprikát apró kockára vágtam.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, a kezemmel szétnyomkodtam és rákentem a hagymás bacont.
A tészta széleit felhúztam, betakartam vele a tölteléket, majd rászórtam a kolbászt, a sajtot és a paprikát:
Néhány óvatos mozdulattal összegyúrtam, vagy talán még jobb, ha azt mondom, hogy a tölteléket a tésztába rejtettem. Gombócot formáztam belőle és ismét hagytam kb. 20 percig pihenni.
Ezután lisztezett felületre borítottam, és nyolc egyenlő darabba vágtam.
A darabokat gömbölyítettem, majd némelyiket hosszúkásra sodortam. Sütőpapíros tepsin ismét keltek harminc percig. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A zsemlék tetejét pengével bemetszettem, vízzel alaposan lepermeteztem, majd a forró sütőben 20 perc alatt ropogósra sütöttem.
Az illatuk! Hát mit mondjak....
Langyosan az igazi!
http://www.limarapeksege.hu/2012/06/piknik-zsemle.html?m=1