A kovász elkészítéséhez:
egy kanál anyakovász
10 dkg víz
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A vizben feloldom a kovászt, hozzáadom a lisztet, simára keverem, és nejlonnal letakarva érlelem 10-12 órán át.
További hozzávalók:
25 dkg kovász
50 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
330 ml langyos víz
1 teáskanál nádcukor
2 evőkanál oliva olaj
2 és fél teáskanál parajdi só
Kovász
A vizben feloldom a kovászt, hozzáadom a lisztet, simára keverem, és nejlonnal letakarva érlelem 10-12 órán át.
A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet, és nejlonnal letakarva fél órán át pihentetem (autolizálom). Hozzá adom a kovászt, cukrot és beindítom a dagasztást. Az olaj és a só a dagasztás vége felé kerül bele. Hasonló állagú tésztát kapok mint a lágyabb kenyértészta. Enyhén olajos munkafelületen 10 darabra osztom a tésztát, és zsemléket formázok belőle. 30-50 percen át, konyharuhával letakarva kelesztem. Enyhén lisztezett felületen 1 cm vastag zsebeket nyújtok a zsemlékből. Letakarva kelesztem még 15-30 percen át. Vigyázok, hogy 1 cm ne legyen vékonyabb és ne keljen túl, mert nem fog felfújódni. Időközben a sütőmet 200 fokra melegítem légkeveréssel. A megkelt zsebeket óvatosan a sütőrácsra rakom, majd 10-12 perc alatt megsütöm. Hűtőrácson hagyom kihűlni, majd tetszőlegesen hússal, zöldséggel és különböző öntettel töltöm meg.
http://vadkovaszsuli.blogspot.hu/2017/10/pita-vad-kovasszal-kvaskova-pita-na.html