Pörköltes kenyér - Limara

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2 tk. só
100 g tejföl
1 dl pörköltszaft
1 dl víz (vagy pörköltszaft, ha van elég)
1 tojás (elhagyható)
2,5 dkg friss élesztő

töltelék
1 adag pörkölt
2 evőkanál tejföl
1-2 ek. finomra aprított petrezselyemzöld
1 tk. erős pista
1 ek. szárított vargánya (elhagyható)
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:


A lisztet, a sót, a tejfölt, a vizet, a pörkölt szaftját és az élesztőt a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. 20 perces dagasztás programmal egy könnyű, de nem ragacsos tésztát készítünk. Amint leáll a dagasztás a gépet kikapcsoljuk és a tésztát 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kel elkészítjük a tölteléket:
A pörkölt szaftját lecsepegtetjük, a húst késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a petrezselymet, az erős pistát, a vargányát és a sajtot. Pulzáló üzemmóddal összekeverjük, úgy, hogy ne legyen pépes. Ha nagyon száraz, akkor a szaftból adhatunk hozzá egy keveset.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 2-3 mm vastag, kb. 35 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
A téglalap hosszában, a középső harmadra halmozzuk a tölteléket, mellette pedig, mindkét oldalon kb. 2 cm széles, ferde csíkokra vágjuk a tésztát (mint itt). A csíkokat a töltelék felett keresztezzük.
A megformázott tésztát óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire és letakarjuk. 20-30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát alaposan lepermetezzük vízzel és megszórjuk hagymavirág maggal (nigella mag). Helyette használhatunk szezámmagot is.
A tepsit betoljuk a forró sütőbe és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kenyeret. Langyosra hűtjük, azután szeleteljük.