4 személyre
a kekszréteghez:
8 dkg darált csokoládés keksz
az alapkrémhez:
25 dkg túró
2 dl jól behűtött habtejszín
1 evőkanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
4-6 dkg porcukor
a csokoládés ízű desszerthez:
8 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj vagy 1 evőkanál olaj
1-2 evőkanál csokoládélikőr
a karamellás-mogyorós ízű desszerthez:
8 dkg blansírozott török mogyoró
8 dkg cukor
1 dl zsíros tejszín
1-2 evőkanál mandulalikőr
a málnás ízű desszerthez:
8 evőkanál málnalekvár vagy málnapüré
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
1-2 evőkanál mandulalikőr
a pohárkrémek tetejére:
8 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj vagy 1 evőkanál olaj
A kekszet a kiválasztott ízesítésnél szereplő likőrrel meglocsoljuk, és a poharak aljába kanalazzuk.
Az alapkrémhez a tejszínt felverjük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát és a porcukrot. Krémesre dolgozzuk, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert tejszínt.
A csokoládés pohárkrémhez a csokoládét a vajjal gőz felett megolvasztjuk, majd kissé visszahűtjük, és a túrókrémmel váltakozva a kekszre rétegezzük.
A málnásnál a túrót a narancslikőrrel elkevert málnalekvárral váltakozva adagoljuk a kekszrétegre.
A karamellás-mogyorósnál a mogyorót száraz serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett megpirítjuk, majd félretesszük. A cukrot takaréklángon melegíteni kezdjük. Amikor megolvadt, hozzáöntjük a tejszínt, átkeverjük, és addig melegítjük, amíg a karamell be nem sűrűsödik. Belevegyítjük a mogyorót, kihűtjük, majd a mogyorós karamellát a túrókrémmel váltakozva a kekszre rétegezzük.
A tetejükre kanalazzuk a vajjal felolvasztott, kicsit visszahűtött csokoládét. A pohárkrémeket tálalásig hűtőben tároljuk.