Pulykamell prosciutto (Matyi Éva)

Hozzávalók:


1/2 pulykamell (az enyem 1,5 kilo volt)
Durva szemu so 1 kg (nem kell ra mind)
Frissen orolt bors 1-2 kk
fustolt paprika 2-3 ek
koriandemag durvara torve vagy orolve
2 ek BBQ szosz
1 ek magos dijon mustar
alufolia

Elkészítés:


Nem füstölt, viszont egy nagyon finom, hajszálvékonyra szeletelhető, sóban pácolt húst kapunk, amit úgy fűszerezünk ahogy éppen kedvünk tartja és pár nap alatt mar ehető.
Megtisztítjuk a mellet a hártyás részektől. Egy nagy lap alufóliát kiterítünk, rátesszük a húst és bekenjük a fent felsorolt fűszerekkel. Jól belemasszírozzuk. A húst felemeljük és alászórunk a durva sóból és kb. 1 ujjnyi sóréteget. Ráhelyezzük a húst és a tetejére is öntünk a sóból, gazdagon, nem sajnálva, felhúzzuk a sót az oldalara is, hogy mindenütt érje, majd feltekerjük mint egy szalámit . Az alufólia végeit megtekerjük, jó szorosan, hogy ne csorogjon ki belőle semmi napok folyamán. Hűtőbe tesszük és ott tartjuk 5 napot. Az 5. napon kivesszük a hűtőből, az alufóliát levesszük róla, lemossuk a húsról a sót. Megtörölgetjük egy kicsit papírtörlővel, és hagyjuk szikkadni, kb 30 percet. Aztán újból bekenjük, fustoltpaprikaval, soval, borssal, aki akar tehet koriandermagot is megint. En nem tettem masodjara, viszont tettem ujbol 1 ek BBQ szoszt. Jol bekentem minden oldalan, belemasziroztam, es egy racsra teve betettem a hutobe meg ket napra. A hetedik napon mar eheto, garantaltan adalekmentes pulykasonkank van a hutoben. 2-3 nap elteltevel legmentesen zarhato dobozba tesszuk, maskepp nagyon sos lesz. Akinek van lehetosege az meg is fustolheti kicsit.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://matyievakonyhaja.blogspot.hu/2017/03/pulykamell-prosciutto.html