Rakott kalács

Hozzávalók:


30 dkg liszt szitálva
1 1/2 kk. só
5 dkg cukor
2 egész tojás
1 1/2 dl langyos tej (ha többet vesz fel lehet még tenni bele)
2 dkg élesztő
1 tk. vanília eszencia
Krém: 3/4 bögre cukor 1 kk. szerecsendió 2 tk. fahéj 6 dkg margarin vagy vaj

Elkészítés:


A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Közben a liszthez adjuk a sót, a cukrot.

A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk.

Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.

Összeállítjuk és dagasztjuk.

Meleg helyen megkelesztjük.

Közben előkészítjük a krémhez szükséges hozzávalókat. Összekeverjük a cukrot, fahájat, szerecsendiót, megolvasztjuk a margarint/vajat.

Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk.

Megkenjük az olvasztott vajjal alaposan és megszórjuk bőven a szerecsendiós, fahéjas cukorral.

Pizza vágóval, 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük és 6 egyenlő részre osztjuk.

( a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz,

amiket, 3-3 egyenlő részre kell osztani)

Majd a kockáinkat, olajozott kristálycukorral megszórt őzgerinc vagy kenyérsütő formába rétegezzük és hagyjuk pihenni de nem kell duplájára keleszteni, 20 perc elég neki.

Majd ezután előmelegített sütőben, 180° C-on, 30 percig sütjük.

Ha szökni akarnak, akkor fakanál segítségével visszalehet igazítani és óvatosságból egy tepsit is tehetünk a forma alá közvetlenül!

Hűlés után fogyasztható!