30 dkg liszt szitálva
1 1/2 kk. só
5 dkg cukor
2 egész tojás
1 1/2 dl langyos tej (ha többet vesz fel lehet még tenni bele)
2 dkg élesztő
1 tk. vanília eszencia
Krém: 3/4 bögre cukor 1 kk. szerecsendió 2 tk. fahéj 6 dkg margarin vagy vaj
A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Közben a liszthez adjuk a sót, a cukrot.
A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk.
Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.
Összeállítjuk és dagasztjuk.
Meleg helyen megkelesztjük.
Közben előkészítjük a krémhez szükséges hozzávalókat. Összekeverjük a cukrot, fahájat, szerecsendiót, megolvasztjuk a margarint/vajat.
Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk.
Megkenjük az olvasztott vajjal alaposan és megszórjuk bőven a szerecsendiós, fahéjas cukorral.
Pizza vágóval, 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük és 6 egyenlő részre osztjuk.
( a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz,
amiket, 3-3 egyenlő részre kell osztani)
Majd a kockáinkat, olajozott kristálycukorral megszórt őzgerinc vagy kenyérsütő formába rétegezzük és hagyjuk pihenni de nem kell duplájára keleszteni, 20 perc elég neki.
Majd ezután előmelegített sütőben, 180° C-on, 30 percig sütjük.
Ha szökni akarnak, akkor fakanál segítségével visszalehet igazítani és óvatosságból egy tepsit is tehetünk a forma alá közvetlenül!
Hűlés után fogyasztható!