2 közepes nagyságú sárgarépa
3 közepes tojás
175 ml olaj
200g porcukor
200g finomliszt
100 g apróra vágott dió
1,5 kiskanál sütőpor
1,5 kiskanál szódabikarbóna
1,5 kiskanál őrölt fahéj, és ugyanennyi gyömbér
csipetnyi só
27x18 cm-es nem túl mély tepsi
a mázhoz:
50 g porcukor
200 g tejszínes krémsajt (mascarpone)
1 evőkanál citromlé
fél kiskanál vaníliaaroma
fél dióbelek a torta díszítéséhez..
Melegítsd a sütőt 180 fokra. A tepsit kend ki olajjal, tedd rá egy sütőpapírra, majd rajzold körbe ceruzával.
Vágd ki a formát, és béleld ki vele a tepsit. A répákat mosd meg alaposan, és a reszelő legnagyobb lyukán reszeld le őket.
A tojásokat üsd fel kis tálba, és verd fel villával. Az olajat és a cukrot öntsd egy nagyobb tálba, majd fakanállal egy percig keverd.
Szüntelen keverés mellett add hozzá a felvert tojásokat, majd szórd bele a reszelt répát és a diót.
Szitáld bele a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, ízesítsd fahéjjal, gyömbérrel és csipetnyi sóval, majd finoman dolgozd össze.
A masszát kanalazd a tepsibe, aztán a kanál gömbölyű részével egyengesd el. Tedd sütőbe, kb. 45 perc alatt jól megsül.
A tortát 10 percig hagyd a tepsiben hűlni, aztán vágd egy késsel körbe, és óvatosan borítsd rácsra. Végül húzd le a sütőpapírt a torta aljáról.
A porcukrot szitáld egy tálba, aztán a krémsajtot, a citromlét és a vaníliát keverd jó alaposan bele. Ha a torta kihűlt, simítsd a krémet a tetejére.
Egy tompa élű késsel kend szét a mázat. Rajzolj bele sok kis spirálformát. A torta díszítéséhez használj fél dióbeleket és citromhéjat.