Répatorta (Jamie Oliver)

Hozzávalók:


(20 cm-es átmérőjű tortaformában készítve)

250 g puha vaj
250 g nádcukor (a fele lehet kókuszvirágcukor)
5 tojás
1 kezeletlen héjú narancs
170 g liszt
1 teáskanál sütőpor
100 g őrölt mandula
100 g dió
250 g reszelt sárgarépa
1 teáskanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet só

a bevonathoz:
250 g mascarpone
100 g porcukor
1/2 rúd vanília

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, félretesszük. A puha vajat robotgéppel kikeverjük a cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Beleszitáljuk a sütőporos, fűszeres lisztet. Hozzáadjuk a narancs finomra reszelt héját és kifacsart levét, az őrölt mandulát, a durvára vágott diót és a reszelt sárgarépát.

A tésztát simára keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.

Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a fogvájóra a tészta, elkészült a torta. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A tortát körülkenjük a krémmel. Dióval vagy marcipántojásokkal díszíthetjük.