1 liter rózsaszirom
1 liter szűrt vagy desztillált víz
1 liter cukor
1 citrom leve
5 g pektin vagy dzsemfix
ha van 2-3 csepp rózsaolaj
Szedjünk legalább 40-50 kinyílott vörös, de még inkább bordó színű rózsát. A rózsaszirmokat szedjük le, és nézzük át, ne kerüljön bele semmi oda nem illő dolog. Ezután következik a lényeg, A rózsaszirom fehér részét el kell távolítani, mert a lekvár keserű lesz tőle. Szirmonként tiszta ollóval szeleteljük fel vigyázva, ne kerüljön bele a fehér rész.
Ezután alaposan nyomjuk bele egy edénybe és úgy mérjük le, adjunk hozzá ugyan annyi szűrt, vagy desztillált vizet. Tegyük fel főni. Forrástól számítva 10 percig főzzük. Addigra a szirmok kifakulnak. Szűrjük le, és a vízhez adjunk annyi cukrot, mint amennyi a szirom volt, és tegyük vissza a lét főni. Főzzük egy órát, addigra elpárolog egy része, és szirupossá válik.
Ekkor tegyük vissza a szirmokat, és főzzük tovább. Adjunk hozzá citrom levet 3-4 evőkanállal.
Botmixerrel összemixeltem, ne legyenek benne nagy szirmok.
A kész lekvárban csak sejtelmesen kivehető a rózsaszirom, ami cseppet sem zavaró, sőt jó egy-egy nagyobbat a fogunkkal érezni.
Miután összemixeltem, került bele a pektin. 5 grammnyit adtam hozzá, kevés cukorral elkeverve.
Főztem még 5 percig, majd a tiszta üvegeket színig töltöttem a forró lekvárral, amit rögtön le is zártam. Fejre fordítva pihent 5 percet, és azután hagyom kihűlni, és mehet a kapra polcra.