40dkg BL 80 kenyérliszt
10 dkg világos rozsliszt (készülhet tk. rozsliszttel is, de akkor kicsit növelni kell a folyadék mennyiségét)
2,5 dkg friss élesztő
3 dl író /ennek hiányában joghurt-tej keveréke/
1kávéskanál méz
2 teáskanál só
2 dkg olvasztott vaj
A liszteket beleszitáljuk egy nagyobb tálba, vagy kenyérsütő gép üstjébe. Mindenképpen abba, amiben majd dagasztani fogunk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Az író/folyadék felét ráöntjük az élesztőre, óvatosan kevés lisztet hozzá húzva összekeverjük az élesztőt a folyadékkal. Lisztet hintünk rá.
Letakarjuk,megvárjuk, amíg az élesztős elegy felfut és szépen berepedezik, hólyagossá válik a teteje. Ez kb. 30 perc. Ezután a a többi hozzávalót is beletesszük és kissé lágyabb, de rugalmas kenyértésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt lisztezett táblára borítjuk. 5 dkg-os kb. 20 kis darabra vágjuk. Zsemle formára gömbölyítjük. Egy 28 cm átmérőjű pite formát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. Ebbe pakoljuk a megformázott kis zsemléket . Újabb kelesztés következik kb.25-30 percig.
A sütőt előmelegítjük , aljába kis lábasba vizet teszünk. A megkelt kenyeret 180-200 fokon sütjük 35-40 percig,míg szép barna nem lesz . Tetejét díszíthetjük petrezselyem vagy más fűszernövény levelekkel, melyeket kevés felvert tojással tudunk odaragasztani.
Ezt a kenyérpitét bármelyik kedvenc kenyér receptünkből elkészíthetjük.