Rozsos krumplis vekni

Hozzávalók:


20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg liszt
15 dkg áttört krumpli (vagy 2 evőkanál krumplipehely)
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só

Elkészítés:


Az élesztőt előző este feloldjuk 2 dl langyos vízben, belekeverjük a rozslisztet és a krumplit. Ezt a tejföl sűrűségű kovászt másnapig lefedve savanyodni hagyjuk.

Készítéskor hozzáadjuk a lisztet, a sót és annyi vizet, hogy rugalmas tésztává dagaszthassuk. A kidolgozott tésztát duplájára kelesztjük. Meglisztezzük, kivesszük a tálból, és sütőpapírral bélelt tepsiben veknivé formázzuk. Vizes ecsettel elkenjük rajta a lisztet. Letakarva másodszorra is kelni hagyjuk.

220 fokra melegített sütőbe tesszük, amit 5 perc után 180 fokra állítunk. 35-40 perc alatt sül meg a kenyér. Ha az alja megkopogtatva kongó hangot ad, akkor elkészült. Rácson hűtjük ki, hogy az alja ne puhuljon meg a saját gőzétől.