összesen 10 péksütihez
60 dkg BL 80-as (kenyérliszt)
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl víz
5 dkg vaj
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál só
A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, kelesztő tálban összegyúrtam a sóval elkevert átszitált liszttel, a vízzel, és a puha vajjal.
Letakarva pihentettem 10 percig, majd könnyed mozdulatokkal olajos munkalapon dagasztottam. Olajos felületen 10, 20, majd 30 perc múlva újra könnyedén dagasztottam a tésztát.
Ezt követően 30 percet pihentettem, majd 10 részre osztottam a tésztát, és kis cipókat formáztam belőle. 10 perc múlva, enyhén lisztezett felületen 6 részből bagettet formáztam, 4 részből pedig csavart zsömlét.
Felvert tojással megkentem a péksüteményeket, a bagetteket durvára reszelt gouda sajttal, a zsömléket szezámmaggal szórtam meg.
200 fokra előmelegített sütőben az első adagot 20, a második adagot 190 fokon, 18 perc alatt arany barnára sütöttem.