Salátaolaj

Hozzávalók:


1 liter olajhoz
Majorannás-citromos (zöldséges salátákhoz, főtt zöldségekhez, mártásokhoz)
● 2-4 szál majoránna
● 1 megsikált (bio)citrom héja (csak a sárga része!)

Kakukkfüves-borsos
(húsos salátákhoz, sült húsokhoz, pácokhoz, mártásokhoz)
● 6-8 szál kakukkfű
● 1 ek. vegyes bors (fekete, fehér, szegfű-, rózsa-)

Fűszeres-csípős
(húsos és hüvelyes salátákhoz, grillezéshez, bárány-, sertéshúshoz, tésztaételekhez)
● 1 babérlevél
● 4-5 gerezd fokhagyma
● 2 chili- vagy 1/2 cseresznyepaprika
● 5-6 borókabogyó
● 4-5 szegfűszeg

Rozmaringos-fokhagymás
(krumplis és hüvelyes salátákhoz, csirkéhez, halhoz)
● 2 szál rozmaring (10-15 cm-es)
● 2 gerezd fokhagyma

Provence-i fűszeres
(húsos és zöldséges salátákhoz, zöldségragukhoz, pirított kenyérhez)
● 1-1 szál kakukkfű és oregano
● 1-1 szál majoránna és borsikafű
● 4-5 bazsalikomlevél
● 1-1 csipet köménymag és ánizs

Citrus illatú-fűszeres
(szárnyasmájhoz, szárnyasokhoz, nyúlhúshoz, és velük készült salátákhoz)
● 1-1 megsikált (bio)citrom és narancs héja
● 4-5 szegfűszeg
● 1/4 kisujjnyi fahéj

Elkészítés:


A felhasználandó füveket, fűszereket alaposan megmossuk, kicentrifugáljuk vagy konyharuhába takarva szárazra törölgetjük, szikkadni hagyjuk. Formájuknak megfelelő, 1 literes, szűkebb-bővebb szájú üvegekbe rakosgatjuk, ráöntjük a (lehetőleg hidegen sajtolt olíva-) olajat, lezárjuk, és legalább 1 hétig érleljük.
Ha az olajból elhasználunk, ügyeljünk arra, hogy a füveket az olaj szintje alá „dugdossuk”, mert a fedetlen részek megpenészednek. Ha már kevés az üvegben az olaj, érdemes leszűrni, vagy az újabb adaghoz felhasználni. A leszűrt olajokat lezárva, hűvös helyen hetekig, hónapokig is eltarthatjuk. A hideg hatására fehér pelyhek jelennek meg az olajban, ez a természete. Szobahőmérsékleten fél óra alatt felenged az olaj, és ismét áttetsző lesz.