Sárgarépás zsömle

Hozzávalók:


12 nagyobb zsemléhez
80 dkg liszt
5 dkg friss élesztő
10 dkg puha vaj
15 dkg finomra reszelt sárgarépa
5 dkg zabkorpa
1 tojás
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
a tetejére:
1 tojássárgája
magvak

Elkészítés:


Az élesztőt 1/2 bögre langyos vízbe+ cukor felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a korpával kevert liszthez öntjük, sózzuk, belerakjuk a vajat, a répát, a tojást. A tésztát – fokozatosan hozzáadva annyi langyos vizet, amennyitől összeáll (összesen 4-5 dl) – addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik. Meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük (ez kb. 1 óra).
12 részre osztjuk, minden tésztadarabból gombócot formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket bekenjük elhabart tojássárgájával, megszórjuk magvakkal. A zsemléket meleg helyen még 30 percig kelni hagyjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük