30 dkg tönkölybúza vagy sima fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
2 dl sör
kb. 1,5 dl natúr joghurt
1 kávéskanál cukor
Kis tálkába öntünk 1 dl sört, és beleszórunk 1 kanálnyi lisztet meg 1 kávéskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson (világosbarna hab képződjön a folyadék tetején).
Nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, azután beleöntjük a felfutott élesztőt, a joghurtot és a maradék sört. Az egészet összegyúrjuk. Ha nem áll össze, mert száraz, akkor kevés langyos vizet adunk hozzá, de csak apránként, nehogy túlhígítsuk. Jó puha, de nem folyékony tésztát kell kapnunk. Amikor összeállt, letakarjuk, és fél órán át kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztes deszkára borítjuk, és cipót formázunk belőle.
(Szépen mutat a kész kenyéren, ha körben kicsit lisztes marad.) Tepsibe rakjuk, és további fél órán át kelesztjük.
Ezután éles késsel bevágjuk a tetejét, majd 220 fokos sütőben barnára sütjük. Az alját megkocogtatva megtudhatjuk, átsült-e: kongó hang jelzi, hogy készen van.