Sonkás-gombás frittata (reggeli)

Hozzávalók:


• 1 tk. vaj
• 3 tk. olívaolaj
• 2-3 szál újhagyma karikázva vagy egy kisebb vöröshagyma finoma aprítva (az újhagyma zöldjét tegyük félre dekornak)
• 10 dkg gomba szeletelve (ha lehet kisebb méretűek legyenek, azokat elég csak felezni)
• 5 dkg gépsonka kockázva
• friss kakukkfű finomra aprítva (egy szár lelevelezve)
• 3-4 brokkolirózsa mandulányi darabokra szedve vagy kb. 8 dkg cukkíni hasonló méretű kockákra vágva
• 6 tojás (55-60 g/db)
• fél dl tej
• só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés:


A sütőt előmelegítem 180-190 fokra.
Egy 24-25 cm ármérőjű serpenyőt hevíteni kezdek. Közepes lángon a vajat és az olajat összeolvasztom benne. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 1-2 perc alatt megpuhítom, kakukkfűvel megszórom. Hozzáteszem a sonkát, a gombát és a brokkolit ( vagy cukkinit) és 1-2 percig magasabb lángon pirítom. Közben a tojást a tejjel együtt felverem, sózom, borsozom és egy késhegynyi szerecsendióval fűszerezem. Ha nem tapadásmentes a serpenyő, akkor a pirított zöldségeket a tojásos masszába borítom, majd a sütőpapírral kibélelem a serpenyőt és az egész masszát ráborítom. Ha tapadásmentes, akkor a felvert keveréket ráborítom a zöldségekre és beteszem az előmelegített sütőbe. 12-13 perc alatt elkészül. Ne süssük túl, mert akkor kiszárad a fritattánk. Frissen tálaljuk, zöldhagymával díszítsük. Tipp: reszelhetünk bele sajtot is, hogy még laktatóbb legyen. Füstölttel a legjobb.