Sós foszlós kalács (Limara)

Hozzávalók:


40 dkg finomliszt
10 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
1 tojás
1 ek. mangalica vagy libazsír
kb. 3 dl tej
1 tk. cukor
2 dkg élesztő

Kenéshez:
5-6 dkg mangalica vagy libazsír

Elkészítés:


Fél dl langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb. harminc percig hagyom állni a kovászt.
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek. Ide teszem a sót, a tojást, a langyos tejet és a kovászt. Elkezdem dagasztani, mikor összeáll a tészta hozzáadom a zsírt is. Alaposan kidolgozom, míg szép hólyagos, közepesen kemény tésztát kapok.
Kelesztőtálban duplájára kelesztem.
Miután megkelt enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát, három egyforma részre osztom. Egyesével kinyújtom kb. 2mm vastag, téglalap formára. Megkenem őket zsírral, majd feltekerem mint a beiglit. Hármas fonással megfonom.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, hagyom ismét duplájára kelni, ez kb. 45 perc.
Ez alatt a sütőt előmelegítem 180 fokra.
A megkelt tésztát felvert tojással lekenem és kb. 30-35 perc alatt készre sütöm.
Rácsra teszem hülni.