Sós pite - Quiche Lorraine

Hozzávalók:


finom szemű só
1 egész tojás
15 dkg húsos szalonna
3 tojássárgája
3 dl 30%-os tejszín
1/8 frissen őrölt szerecsendió
frissen őrölt fehérbors
15 dkg jól olvadó (Camambert, Comte, Gruyére) sajt

Elkészítés:



A francia klasszikus, a Quiche Lorraine
Aki inkább a sós pitéket kedveli, azoknak ajánlom ezt a gazdagon krémes, füstösen illatozó változatot. Egy könnyű olaj-ecet öntetes salátával, el sem tudnék képzelni pazarabb ebédet.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. Az egész tojást, a tojássárgákkal, a tejszínnel és a fűszerekkel simára keverjük. A formákban elosztjuk a szalonnát és a sajtot, majd ráöntjük a tejszínes keveréket. Itt ugyancsak 15 percet sütjük nagy forma esetén, kis formáknál 5-7 percet, míg aranybarna színt kap. Hagyjuk langyosra hűlni, és már tálalhatunk is.