10-15 db-hoz:
25 dkg liszt (17 dkg teljes kiőrlésű liszt+8 dkg fehérliszt)
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olaj
ízlés szerint só (kb. 4 nagy csipet)
Első lépésben kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, összekeverem, félreteszem, ezek a száraz hozzávalók.
A tejet ezután kicsit meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam, hogy megkeljen. Miután "feljött" az élesztő, a liszthez keverjük, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az olajat és az egészet alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát nagyjából 15 percig pihentetjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságú, téglalap formára. Végül egy éles késsel nagyjából 1 cm-es csíkokra metéljük. A tésztákat kicsit megsodorjuk a tenyerünkben, majd a tepsire helyezzük. Ízlés szerint megszórhatjuk durvára őrölt sóval, mákkal, ki, mivel szeretné, majd 12-15 perc alatt ropogósra, aranyszínűre sütjük, rácson pedig hűlni hagyjuk.
Bár,ojeu fogyaszthatjuk? Csipegethetünk hozzá sajtot, zöldséget, sonkát, vagy készíthetünk egy pár hozzávalóból álló mártogatóst. Túrós, sajtos, joghurtos, éppen milyen hangulatunk van.