mindenféle gyümölcs
alma, körte, mandarin, narancs
(gyömbér sem tesz rosszat vele, és jó a fagyasztott gyümölcs is)
citrom leve
1/2 kg barna cukor
Gyümölcsöket kockára vágni (almát, körtét felesleges hámozni), összekeverni, megszórni őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, 2 citrom levével.
Jöhet hozzá a cukor (barna v. nyírfacukor), majd összekeverést követően mehet a sütőbe (magas falú tepsibe, mert kifuthat), 1 óra 20 percre, 180 fokra.
Ezt követően forró üvegbe, 2-3 napra száraz dunsztba tenni.
Fogyasztás: 2-3 kanállal egy bögrébe, mehet rá a forró víz, majd pici állás után fogyasztható.
Felbontás után hűtőben tárolandó!
Másik recept szerint:
Üvegekbe töltjük még forrón, lezárjuk az üveget tetővel lefelé rakjuk , így ráhúzódik a tető, és nem kell száraz dunsztba rakni.